4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Opel Meriva

Το Opel Meriva είναι έτοιμο να μπει στην παραγωγή. Η γερμανική εταιρεία έδωσε την πρώτη γεύση από το μικρό πολυμορφικό σε μια ενδιαφέρουσα στατική παρουσίαση.

Αυτό που τραβάει το μάτι και, σίγουρα, εντυπωσιάζει στη νέα γενιά του μικρού πολυμορφικού της Opel είναι οι αντίθετα ανοιγόμενες πλευρικές πόρτες. Είναι μια λύση που ελάχιστα χρησιμοποιείται σήμερα, και μάλιστα σε κατασκευές με ιδιαίτερο χαρακτήρα όπως είναι το Mini Clubman, το Mazda RX-8, τα κλασικά λονδρέζικα TAXI και η Rolls-Royce Phantom, αν αυτό λέει κάτι. Η υιοθέτησή της σε ένα μοντέλο σαν το Meriva σήμερα δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητη. Κι όμως η ιδέα αυτή έχει τις ρίζες της αρκετά πίσω, σε μοντέλα προπολεμικά. Είναι φανερά συνυφασμένη με την παράδοση της εταιρείας, και η πρακτικότητά της -από τη μικρή επαφή που είχαμε στην παρουσίαση με το αυτοκίνητο αλλά και με τους προγόνους του, από όπου ήρθε η ιδέα- έχει βάση.
Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν υπήρξαν οι απαραίτητες προσαρμογές στις νέες συνθήκες και στις ανάγκες του Meriva. Η ασφάλεια είναι μια βασική αρχή, που απαραίτητα έπρεπε να ικανοποιείται, ενώ ζητούμενο ήταν και η βέλτιστη πρακτικότητα, αφού μιλάμε για πολυμορφικό αυτοκίνητο, κατηγορία που ειδικεύεται σε αυτήν την αρετή. Έτσι, το άνοιγμα των πίσω θυρών -όπως και των εμπρός- φτάνει στις 84ο. Σχεδόν κάθετα με το αμάξωμα. Το άνοιγμα που αφήνουν είναι αρκετά φαρδύ και ψηλό. ¶λλωστε, στην κεντρική κολόνα έχουμε κατά κανόνα το μεγαλύτερο ύψος μεταξύ δαπέδου και οροφής. Στην πράξη, η είσοδος και η έξοδος στις πίσω θέσεις του Meriva δικαιώνουν τους ανθρώπους της Opel. Η ευκολία είναι σημαντική, και αυτό θα το εισπράξουν περισσότερο οι μεγαλύτερης ηλικίας επιβάτες ή οι γονείς μικρών παιδιών. Οι μηχανικοί της Opel δεν ξέχασαν και την ασφάλεια. Η ύπαρξη κεντρικής κολόνας κρίθηκε απαραίτητη για την ακαμψία του αυτοκινήτου, την αντοχή του στις πλευρικές συγκρούσεις αλλά και την ανεξάρτητη λειτουργία των θυρών, όπως συμβαίνει και στη συμβατική διάταξη των περισσότερων αυτοκίνητων, αντίθετα με τα διαφορετικής φιλοσοφίας Mazda RX-8 και Clubman, όπου η εμπρός πόρτα κλείνει, μόνο αν έχει ήδη κλείσει η πίσω. Σε αυτά σημειώστε ότι όλες οι πόρτες ασφαλίζουν αυτόματα, μόλις το Meriva ξεπεράσει τα 4 χλμ./ώρα.

Μεγαλύτερο
Το Meriva ακολουθεί τη νέα σχεδιαστική γλώσσα της εταιρείας που γνωρίσαμε από τα Astra και Insignia. Είναι σαφώς πιο κομψό από το τρέχον μοντέλο και παράλληλα μεγαλύτερο. Επισήμως δεν έχουν ανακοινωθεί οι διαστάσεις του, ωστόσο είναι εμφανές ότι το μήκος του είναι αυξημένο, και στην πράξη φτάνει εκείνο της Mercedes B-Class, γεγονός που επιδρά και στους προσφερόμενους εσωτερικά χώρους.
Παρέχει άνεση και μαζί τη μεταβλητότητα που εξασφαλίζει το γνωστό FlexSpace. Το σύστημα μέσω του οποίου μπορεί να διαμορφώσει κανείς το εσωτερικό σύμφωνα με τις ανάγκες του, όπως περίπου συνέβαινε και στο προηγούμενο Meriva. Τα τρία πίσω καθίσματα κάνουν τα πάντα. Σύρονται, ανακλίνονται, αναδιπλώνονται. Ωστόσο, σε κανονικές συνθήκες ο χώρος αποσκευών είναι οριακά μικρότερος από ό,τι πριν (400 λίτρα, έναντι 415 του παλιού). Όσο για το διάκοσμο του εσωτερικού, ο σχεδιασμός ακολουθεί και εδώ τη λογική Astra-Insignia, όπως προδίδουν η κονσόλα και ο πίνακας οργάνων, ενώ η ποιότητα των υλικών, οπτικά αλλά και στην αφή, αφήνει σαφώς πιο θετική εντύπωση. Τεχνικά στοιχεία δεν έχουν αποκαλυφθεί. Πάντως, το Meriva δεν είναι η monovolume έκδοση του Corsa. Έχουν χρησιμοποιηθεί στοιχεία όχι μόνο από το σουπερμίνι της Opel, αλλά και από το Astra και το Zafira. Η γκάμα των κινητήρων θα περιλαμβάνει σύνολα στα 1,2 και 1,4 λίτρα με ισχύ από 75 έως 140 ίππους. Περισσότερες λεπτομέρειες, όμως, θα αποκαλυφθούν γύρω στο Μάρτιο με την πανευρωπαϊκή δυναμική παρουσίαση του Meriva και όταν φτάσει στην ελληνική αγορά, κάτι που αναμένεται να συμβεί τον ερχόμενο Ιούνιο._ Σ. Σ.

Multy-Flex
Στα τέσσερα έχουν φτάσει τα συστήματα που υιοθετούνται στο Meriva και έχουν στόχο την ευελιξία. Το συνθετικό «Flex» στην ονομασία τους είναι χαρακτηριστικό. Εκτός από το νέο FlexDoors, υπάρχουν το FlexSpace, για την ευελιξία του εσωτερικού, και το FlexFix, για τη μεταφορά ποδηλάτου, κάτι που είναι γνωστό από το Corsa. Πλέον έχουμε και το FlexRail, ένα μηχανισμό ανάμεσα στα καθίσματα οδηγού και συνοδηγού. Κινείται εμπρός-πίσω και εκτελεί χρέη υποβραχιόνιου και αποθηκευτικού χώρου για μικροαντικείμενα, διαθέτει θέσεις για ποτήρια, ενώ τραβώντας τον τελείως πίσω, μένει χώρος για να τοποθετηθεί η τσάντα του laptop. Το FlexRail είναι προαιρετικό.

Επιστροφή στις ρίζες
Οι αντίθετα ανοιγόμενες πίσω πόρτες είναι λύση που πήρε σάρκα και οστά πριν από το 1940. Το μικρό οικογενειακό Kadett του 1937 ήταν από τα πρώτα μοντέλα που υιοθέτησαν αυτήν τη λύση. To ίδιο συνέβαινε με το μεγαλύτερο και πολυτελές Admiral των 3,6 λίτρων την ίδια εποχή (1937-1939) αλλά και με το Capitan, το οποίο ξεκίνησε να παράγεται επίσης το 1938 και διατήρησε το χαρακτηριστικό αυτό στις πόρτες μέχρι την τρίτη γενιά του, η οποία μπήκε στην παραγωγή το 1951.

To σύστημα FlexRail θα προστίθεται προαιρετικά στα υπόλοιπα συστήματα, που προάγουν την ευελιξία και την ικανότητα του νέου Meriva να προσαρμόζεται στις ανάγκες μας.

To νέο Meriva ακολουθεί τη σχεδιαστική φιλοσοφία των Insignia και Astra, και σίγουρα είναι πιο ελκυστικό από την προηγούμενη γενιά. H πίσω όψη, πάντως, μοιάζει να έχει επηρεαστεί από την ιταλική σχολή.

Οι πίσω πλευρικές πόρτες θα είναι το σήμα κατατεθέν του νέου Meriva. Πέρα από αυτό, όμως, προσφέρουν ευκολία στην είσοδο και την έξοδο των επιβατών.